Festivitats litúrgiques: Setmana Santa, La Trinitat, El Vinyet i Sant Sebastià

Setmana Santa
La Setmana Santa a Sitges té també un interès artístic i cultural. De Diumenge de Rams a Dilluns de Pasqua, és el temps òptim per visitar santuaris i temples que es vesteixen amb flors i exposen objectes religiosos i de culte, a més dels passos amb imatges representatives de moments bíblics, que es poden veure també durant la processó de Divendres Sant.
De mà dels fidels, la creació dels diorames i calvaris de Setmana Santa exposats al Palau del Rei Moro esdevenen autèntiques obres d’art. Els conjunts mostren diferents escenes de la vida de Jesús, en una disciplina amb tradició a Sitges, que ocupa també un espai rellevant en la celebració del Nadal a la localitat.
Data: 27 de març al 5 d’abril
La Trinitat
No hi ha res més íntim i purificador que l’Aplec de la Trinitat. La petita ermita ubicada al bell mig del Parc del Garraf, emparada per la natura i amb el mar com a teló de fons, s’omple de vida amb la celebració de la seva festivitat, que té lloc entre el diumenge de Pentecosta i el diumenge de Corpus, és a dir, normalment, el darrer cap de setmana de maig o el primer del juny.
Fidels i sitgetans amants d’aquest encantador paratge es reuneixen any rere any, acompanyats d’una representació dels balls populars. La cobla amenitza la jornada amb la tradicional audició i ballada de sardanes.
Data: 30 maig de 2021
El Vinyet
El 5 d’agost és un dia especial per a Sitges: la Festa Major ja es respira i se celebra el Vinyet. La devoció local per aquesta verge morena, localitzada per un pastor a la zona on posteriorment s’erigí l’actual santuari, es remet segles enrere. Actes litúrgics de veneració a la verge, la tradicional fira i l’habitual punt de venda de coca, sardanes i un castell de focs, arrodoneixen la festa.
Data: 5 d’agost de 2021
Sant Sebastià
Sitges commemora el 20 de gener la festivitat de Sant Sebastià a l’ermita dedicada a qui va ser soldat de la guàrdia imperial, convertit al cristianisme i martiritzat durant la Gran Persecució. Les sitgetanes i els sitgetans han honorat sant Sebastià durant segles com a protector contra la pesta. Avui en dia els fidels continuen protagonitzant una celebració discreta, que consisteix a fer sonar diàriament les campanes del petit temple, anomenades Sebastiana i Enriqueta, i a la celebració d’actes litúrgics com l’Ofici o la Novena, a més d’un aplec sardanista amb audició i ballada incloses.
Data: 20 de gener de 2021



